2025-05-13

Tioårsjubileum med stor samlingsutställning

Vi bygger det här samhället tillsammans

Österängens konsthall 2015-2025

Österängens Konsthall fyller tio år och firar med sommarens stora grupputställning Vi bygger det här samhället tillsammans där tio av Sveriges mest intressanta konstnärskap just nu medverkar. Konstnären Johanna Billing, som gjorde den första utställningen på konsthallen 2015, har bjudits in att curera utställningen som undersöker vad konsten betyder - för samhället, för enskilda människor och för lokal organisering i tider av krig, klimatkris och hotad demokrati.

Under de tio år Österängens konsthall har funnits det skett en gradvis förskjutning i synen på kultur och folkbildning - där det som byggts upp under dryga hundra år av folkrörelser, i form av mötesplatser, replokaler, ateljéföreningar, konsthallar och studiecirklar, nu i snabb takt monteras ned. Österängens konsthall är bara en av alla de platser runt om i landet som tvingas slåss för sin överlevnad och motivera både sin egen och konstens existens för att vinna gehör hos politiken. Samtidigt växer en annan rörelse fram, från konstnärerna själva, där konstnärerna axlar nya roller och tar ansvar där samhället fallerar - för hotade byggnader, för bortglömda eller ignorerade kulturarv, för minoriteters rättigheter, för klimatkrisen och för hela lokalsamhällen.

Sedan 2015 har närmare 200 konstnärer och självorganiserade grupper varit med och format och påverkat konsthallens utveckling, platsen och människorna där - men har själva samtidigt influerats av de möten med publik och rum som konsthallen möjliggör. Det är denna dialog mellan konstnärer och konsthallen, dess plats och publik som vi utgått från i arbetet med grupputställningen Vi Bygger det här samhället tillsammans. Snarare än en retrospektiv över vad som varit har vi bjudit in tio konstnärsskap på ett återbesök för att checka in i konstnärernas praktik här och nu. Vad har hänt på vägen? Var står vi idag?

Utställningen tar avstamp i den aktivism som präglat konsthallens program med utställningar kring frågor som biologisk mångfald, transrättigheter, flykt, ekologisk och ekonomisk rättvisa. Här samsas en mångfald av uttryck som förenas av en framåtrörelse och en obändig vilja till förändring av sakernas tillstånd.

- Det blir många kära återseenden med konstnärer som vår publik har en relation till, men som presenterar helt nya arbeten från de processer som de befinner sig i idag, säger Johanna Billing.

Utställningen öppnar den 23 maj och pågår till och med den 31 augusti. I samband med öppningen genomför konstnären Sam Hultin ett performance om transpionjären Eva-Lisa Bengtsson. Det följs av ett panelsamtal om konstnärsrollen och konstens roll i samhället.

Medverkande konstnärer: Magnus Bärtås, Valeria Montti Colque, Roxy Farhat, Salad Hilowle, Sam Hultin, Eric Magassa, Konstkollektivet Ugglan, [krig], Linda Tedsdotter och Ella Tillema.

Curatorer: Johanna Billing & Johanna Linder


Kontakt

Johanna Linder

Tel: 0768-610900

Epost: johanna.linder@osterangenskonsthall.se

Relaterade nyheter

2025-06-12

Open call: Konstpedagogresidens Kollektivet

Nu söker vi dig som är konstpedagog och tror på att göra konsten tillgänglig för alla!

Du välkomnas som gästande pedagog i vårt projekt Kollektivet - en skapande, kreativ och trygg plats för unga mellan 13-19år.


Om Kollektivet

Kollektivet är en konstnärlig verksamhet för unga mellan 13 och 19 år. Platsen fungerar som en ateljé med möjligheter till eget skapande med en rad olika material och tekniker, med erfarna pedagoger närvarande. Till skillnad från t.ex grundskolan och kulturskolan finns inte någon läroplan eller schema, utan ungdomarna utformar sin egen läroplan och utforskar det de själva är intresserade av. Konsthallens egna konstpedagoger finns på plats för handledning och inspiration, men styr inte deltagarnas arbete.

Kollektivet bjuder in till två stycken konstpedagogresidens. Varje residens pågår i två veckor och resulterar i fyra workshops inom Kollektivet, belägna på onsdagar och lördagar.


Om Österängens konsthall

Österängens konsthall är en självorganiserad, föreningsdriven plats för människor och samtidskonst i stadsdelen Österängen mellan Jönköping och Huskvarna. Vi visar svensk och internationell samtidskonst, har en omfattande barn- och ungdomsverksamhet där vi möter cirka 2 000 barn om året. På sommaren flyttar vi ut verksamheten till vår rullande konsthall, den gula trailern, där vi har öppen verksamhet för barn hela sommarlovet. Vi driver också en kolonilott & skogsträdgård tillsammans med boende på området och andra ideella krafter.

Vi tror att konsten måste vara tillgänglig för alla att uppleva, delta i och själv skapa. Vi vill använda konsten till det som konsten är bra på - att få människor att mötas, samtal, förstå och lära sig av varandra.


Perioder för residens

V.42-43, 13-26/10

V.50-51, 8-21/12


Kvalifikationer

Yrkesverksam konstpedagog

Talar svenska och engelska (fler språk är meriterande)

Orienterad inom samtidskonst


Villkor och arvode

Om du bor utanför Jönköpings kommun står Österängens konsthall för boende under din residensperiod. Boendet kan användas för eget skapande under residenset. Resekostnader täcks med upp till 5 000 kr mot kvitto. Arvode för varje residens är 16 000 kronor exklusive moms.


Ansökan

Skriv ett brev där du berättar om dig själv och din pedagogiska praktik (max 2 000 tecken).

Bifoga CV och arbetsprover/portfolio. Meddela också vilken residensperiod du helst önskar.

Sista ansökningsdag: 3/8

Utvalda konstpedagoger meddelas i slutet av augusti.

Skicka din ansökan till jobb@osterangenskonsthall.se


Frågor om Kollektivet:

linnea.bertlin@osterangenskonsthall.se


Kollektivet drivs i samarbete med Region Jönköping


Läs mer
2025-06-10

SOMMAR PÅ ÖSTERÄNGENS KONSTHALL

SOMMAR PÅ ÖK.jpg
Läs mer
2025-06-04

Publikvärdar sökes

Österängens konsthall söker extrapersonal till konsthallens café, butik och reception
Nu söker vi dig som tycker om att möta människor i alla åldrar, är bekväm med tala inför grupper, har ett intresse för konst och kultur och inte är rädd för att hugga i där det behövs.

Som publikvärd på Österängens konsthall är dina arbetsuppgifter många, intressanta och varierade:

Möta besökare och berätta om pågående utställningar och projekt

Hålla i guidningar och visningar

Försäljning i vårt café och vår butik

Hjälpa till under större event, projekt och festivaler


Vi söker dig som:

Har erfarenhet av värdskap, från butik, museum eller motsvarande

Är intresserad av konst och kultur

Behärskar svenska och engelska (andra språk är meriterande)

Är ansvarstagande, ser vad som behöver göras och har en god simultanförmåga


Om anställningen

Anställningen är en intermittent anställning vid behov, cirka 1-2 arbetspass per månad. Arbetstiden är i första hand förlagd till dagtid helger, men arbetspass kan också förläggas till kvällar och andra tillfällen. Det är en fördel om du kan börja jobba redan i sommar.

Lön enligt kollektivavtal

Ansökan

Ansökan och CV skickas via epost. Rekrytering sker löpande, så skicka din ansökan så snart du kan!

Skicka till jobb@osterangenskonsthall.se

Frågor om anställningen besvaras av johanna.linder@osterangenskonsthall.se


Österängens konsthall är en plats för människor och samtidskonst. Konsthallen drivs av en ideell förening som har cirka 250 medlemmar.

Österängens konsthall har en omfattande programverksamhet med utställningar, workshops för barn och unga och samarbetar med en rad aktör inom kultur- och civilsamhälle. Konsthallen har fem fast anställda och ett antal projekt- och timanställda.












Läs mer