info@osterangenskonsthall.se
Telefon: 0708 67 21 20
Bankgiro: 892-4623
Organisationsnummer: 802494-0622
Gränna skogsgrupp har under 30 års tid inventerat skalbaggar i Östra Vätterbranterna, oftast för att motivera skydd av värdefull skog eller trädklädda betesmarker. I ett webbinarium berättar Bengt Ehnström, en av Sveriges främsta entomologer, mer om ett urval av de mest intressanta arterna och vad förekomsten av dem säger om landskapet.
Ehnström har följt Gränna Skogsgrupps arbete i Östra Vätterbranterna genom åren och bistått med kunskaper, råd, artbestämning och mycket annat. Som landets ledande expert på vedlevande skalbaggar har hans kunskapsförmedling varit ovärderlig och bidragit till bildandet av många reservat och andra naturvårdsåtgärder.
I samband med utställningen Mörk Flora bjuder Österängens konsthall och Gränna skogsgrupp in till ett webbinarium med Bengt Ehnström, där du som deltagare har möjlighet att ställa frågor.
Webbinariet har fokus på skalbaggar men kan kopplas till begrepp som landskapsekologi, tröskelvärden och utdöendeskuld. För Östra Vätterbranterna finns ett unikt underlag i form av en brist- och funktionalitetsanalys beskriven i den nyligen publicerade skriften Landskap i Balans (Bergman & Hellsten, 2025).
Datum: 6 maj
Tid: 18-21
Plats: Zoom: https://us02web.zoom.us/j/89917469026
Mötes-ID: 899 1746 9026
Ingen föranmälan behövs, men max 50 personer kan delta i mötet. Först till kvarn!
Entomologen Bengt Ehnström fick ArtDatabankens Naturvårdspris 2005, för att ha lyft fram insekterna och deras betydelse inom svensk naturvård. Oförtrutet har Bengt under många decennier förmedlat kunskap till praktiker inom skogs- och jordbruk, till naturvårdare, administratörer, forskare, studenter och naturintresserad allmänhet. Han har verkat som en levande kunskapsbank, inspirationskälla, rådgivare, folkbildare, forskare och författare. Ingen svensk entomolog har så mycket påverkat svensk naturvård som Bengt Ehnström. I oktober promoveras han till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Ett samarbete mellan Österängens konsthall och Gränna Skogsgrupp